Genel, İpuçları

5 Kilo Turşuya Ne Kadar Tuz Konur?

5 kilo turşuya ne kadar tuz konur

Geniş ve turşuyu seven aileler için uygun olan 5 kiloluk turşu yapımını, bu turşunun yapmında ne kadar tuz, su ve diğer malzemelerden gerektiğini bu yazımızda sizlerle paylaşıyor olacağız. Çok sevilen ve tercih edilen turşu çeşidi olan lahana turşusunu 5 kg üzerinde tariflendiriyor olacağız.

  • 5 Kiloluk Bidonda Lahana Turşusu Tarifi İçin Malzemeler
  • 1 orta boy lahana
  • 3 diş sarımsak
  • 4 sivri yeşil biber (acı olanı tercih ettim)
  • 4 tane kırmızı havuç (renk ve tat vermesi için)
  • 4 tane havuç
  • 5 yemek kaşığı kaya tuzu (eksik olursa ekleyebilirsiniz)
  • 2, 5 litre hazır su (eksik gelirse ekleyebilirsiniz)
  • 3 su bardağı sirke (üzüm sirkesi)
  • 2 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay bardağı çiğ nohut

5 Kiloluk Bidonda Lahana Turşusu Tarifi Yapılışı

İlk olarak lahanalar küçük parçalara ayrılır. Sarımsaklar soyulup, ikiye bölünür. Havuçların kabuğu soyulur, dilimlenir. Biberler de ikiye, üçe bölünür. Bidonlara alt tabanına biraz lahana alınır ve iyice bastırılır. Üzerine biraz nohut, sarımsak, havuç, biber, kırmızı havuç eklenir. Üzerine tekrar lahana konur ve iyice bastırılır. Bu işlem bidon iyice dolana kadar yapılır. Eklenecek su, sirke, şeker, limon tuzu, kaya tuzu iyice karıştırılır. Üzerlerine eksik gelirse su eklenebilir. Ağızları iyice dolunca üzerine asma yaprağı konur ve iyice kapağı kapatılır. Asma yaprağı yoksa buzdolabı poşeti ilede üzerine kapatılabilir. Normal oda ısısında 25-30 gün sonra turşumuz hazır olur.

Turşu Nasıl Yapılır?

Turşu nasıl yapılır sorusunu cevaplamadan önce turşu kurulmadan önce bilmemiz ve dikkat etmemiz gereken yerleri anlatıyor olacağım.İlk olarak uygun bir kap seçtiğimizden emin olmalıyız. Turşuların bozulmaması için açıldıktan sonra belli bir süre içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Bu nedenle ailemizdeki kişi sayısı ve tüketim miktarımıza göre turşumuzu kuracağımız kapların hacimlerini belirlemeliyiz. Kabımızı doğru bir şekilde belirledikten sonra ikinci adımımız ise turşusunu kuracağımız malzemenin seçimidir. Kaliteli bir turşu yapabilmek için en önemli noktalardan bir tanesi de doğru sebzeleri seçebilmektir. Yemeklerde kullanılan sebzeler yerine turşu yapımına uygun sebzelerin seçilmesi önemlidir. Seçtiğimiz sebzeleri uygun boyutlarda olacak şekilde küçülttükten sonra dip kısımlarına sarımsak, biber yerleştirdiğimiz kabımızın içerisinde doldurmaya başlayabiliriz. Tek bir çeşit turşu kurmak istesek bile kabımızın içerisine yapmak istediğimiz turşu ile uyumlu olacak şekilde farklı türde sebzeler kullanmamız turşumuzun daha iyi bir aromaya sahip olmasını sağlayacaktır. Kabımızı sebzelerimizle tamamen doldurduktan sonra üst kısımlarına da sivri biber gibi aroma verici sebzeler ekledikten sonra su ekleme işlemine geçebiliriz. Su ekleme işleminde kabımızın ağzına kadar su eklemeliyiz. Kullanacağımız suyun içme suyu olması önemlidir. Bütün bu işemleri tamamladıktan sonra turşu kabımızın kapağını sıkıca kapattıktan sonra dinlenmesi için oda sıcaklığında güneş almayacak şekilde bekletmeliyiz. Her turşu türüne göre bekleme süresi değişkenlik gösterdiği için kurduğumuz turşu tipine uygun bekleme süresini uyguladığımızdan emin olalım.

Turşu Neden Bozulur?

Turşunuzun bozulmaması için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan en önemlisi turşunuzun dinlenmesini tamamlamasından sonra kullanıma başladığınızda, bidondan çıkardığınız turşu miktarının bir gün içerisinde tüketebileceğiniz kadar olmasıdır. Fazla miktarlarda alınan ve bekleyen turşular bozulma riski ile karşı karşıyadır. Bu nedenle tüketeceğiniz miktarda almanız ve turşu bidonunuzun kapağını tekrar sıkıca kapatmanızı öneririz. Bunun dışında turşunun dinlendirilme süreside çok önemlidir. Her turşu türü için farklı sürelerde dinlendirme işlemi yapılmaktadır, bu süre genellikle bir aydır. Fakat siz gerekli olan süreyi öğrenip, turşunuzu bu süreye göre dinlendirmeniz dahilinde turşularınızın bozulma riskini önleyebilirsiniz.